COS CUMPARATURI
nici un produs
Editura infiintata in anul 1919
Inregistrare | Reamintire parola
Cauta dupa
 
Cautare avansata
Stiri si Evenimente - Stiri, Lansari

Nora Iuga, cistigatoarea Premiului Cartea de Poezie a anului 2016

Vineri, 6 ianuarie, juriul Galei Tinerilor Scriitori/ Cartea de Poezie a anului 2016 a desemnat cîştigătorul celei mai bune cărţi de poezie a anului trecut: Nora Iuga, cu volumul ascultă cum plîng parantezele, apărut la Editura Cartea Românească.

Gala Tinerilor Scriitori/ Cartea de poezie a anului 2016 va avea loc duminică, 15 ianuarie, ora 16.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din Bucureşti. Juriul este format din trei tineri critici literari, laureaţi ai ediţiilor 2012, 2014 şi 2015: Bianca Burţa-Cernat, Andreea Răsuceanu şi Cosmin Borza.

Nominalizările pentru secţiunea „Tînărul poet al anului 2016”:
Rita Chirian, Casa fleacurilor, Casa de editură „Max Blecher”
Sorin Despot, Termeni şi condiţii, Casa de editură „Max Blecher”
Matei Hutopilă, Tişiţa, Editura Charmides
Radu Niţescu, Dialectica urşilor, Casa de editură „Max Blecher”
Alina Purcaru, rezistenţă, Editura Cartea Românească
Alex Văsieş, Instalaţia, Editura Cartea Românească

Nominalizările pentru secţiunea „Tînărul prozator al anului 2016”:
Flavius Ardelean, Miasma, Editura Herg Benet
Tudor Ganea, Cazemata, Editura Polirom
Vlad Roman, Cît mai aproape de tine, Editura Univers

„Tînărul critic al anului 2016” – Premiul nu se acordă.

În noul său volum de versuri, ascultă cum plîng parantezele, Nora Iuga şi-a dorit să se exileze între paranteze drepte, ca un adaos necesar la titlul-propoziţie imperativă, pentru ca plînsul din interior să se facă mai bine auzit.
Suprarealistă sau oniric-dadaistă, poezia de acum a Norei Iuga este prezentată printr-un fragment din Zenobia lui Gellu Naum, un text pe care poeta şi l-a apropriat în aşa măsură, încît a considerat că este singurul care îi poate recomanda noul volum.
ascultă cum plîng parantezele creează într-adevăr suspans şi dă fiori, urmînd ca finalul imprevizibil să adîncească misterul.

„…ce vă spun eu e purul adevăr, cîteodată mă aflu într-o stare din care vreau să comunic ceva şi atunci pac! vin cuvintele, iar starea aceea, dacă mă las furat de ele, se duce dracului şi dumneavoastră abia atunci vă place fiindcă începeţi să recunoaşteţi în cuvintele mele ceva bine ştiut, pe cînd mie, încă de la naştere, mi-a intrat în cap că am de comunicat lucruri uitate, de undeva unde sensibilitatea mea ar putea întîlni marea sensibilitate generală pierdută pe drum, vă rog să mă scuzaţi că folosesc cuvîntul sensibilitate, îmi vine să plîng de necaz ştiu că sînteţi cultă, mi-aţi dovedit-o făcîndu-mi confidenţa că citiţi homane, dar nu de literatură e vorba şi nici de cuvinte, puţin mă interesează şi literatura, şi cuvintele…” (Gellu Naum, Zenobia)

„Sînt un enfant prodige la 85 de ani. M-am născut din conjuncţia dintre un ochi de miel şi o furculiţă, asta ca măcar să simţiţi, dragii mei, dacă tot nu înţelegeţi că vă iubesc la nebunie cînd spuneţi: «Merge şi aşa!», ca şi cum v-ar intra pe fereastră marele necunoscut…” (Nora Iuga)

Nora Iuga s-a născut pe 4 ianuarie 1931. Este poetă, prozatoare, traducătoare, membră a Uniunii Scriitorilor din România şi a PEN Club. A publicat în jur de 20 de volume de versuri, printre care: Vina nu e a mea (1968); Captivitatea cercului (1970; retrasă din librării şi biblioteci, avînd interdicţie de publicare timp de şapte ani); Opinii despre durere (1980); Inima ca un pumn de boxeur (1982, 2000); Piaţa cerului (1986); Dactilografa de noapte (1996, 2010); Spitalul manechinelor (1998, 2010); Autobuzul cu cocoşaţi (2001, 2010); Petrecere la Montrouge (2012); Cîinele ud e o salcie (2013); ascultă cum plîng parantezele (2016). Volume de proză şi poezie traduse în străinătate: romanele Sexagenara şi tînărul (în Germania, Spania, Italia, Franţa, Slovenia, Bulgaria), Săpunul lui Leopold Bloom şi Hai să furăm pepeni (în Bulgaria) şi volumele de poezie Capricii periculoase (antologie, în Germania şi Slovenia), Autobuzul cu cocoşaţi şi Poem de octombrie (în Germania), Inima ca un pumn de boxeur (în Franţa), O inimă venind pe picioroange (în Elveţia). A tradus peste 30 de titluri din Nietzsche, Strindberg, Celan, Jünger, Günter Grass, Elfriede Jelinek, Herta Müller etc.
În 2007 a primit Premiul Friedrich-Gundolf, oferit de Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung, Darmstadt. În 2014 a avut loc premiera documentarului Aici Nora Iuga (Premiul pentru imagine la Festivalul de Film Documentar Românesc Docuart), în regia lui Vlad Rotaru. În 2015 a fost decorată cu ordinul „Crucea de Merit” în grad de cavaler, la recomandarea preşedintelui Republicii Federale Germania, Joachim Gauck.Inapoi


Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor
© Copyright 2005 - 2016 by Editura Polirom | Toate drepturile rezervate